Choeung Ek of wel Killing Fields
Door: Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo
26 Februari 2024 | Cambodja, Phnom-Penh
Vandaag naar Choeung Ek beter bekend als de Killing Fields. Is zo een 15 km van Phnom Phen, wordt niet aangeraden erheen te fietsen omdat het een drukke, gevaarlijke weg. TukTuk geregeld die voor $20 mij heen en weer brengt en dus aldaar op mij wacht. Ook in 2006 geweest. Net als in S-21 hebben ze nu een audiotour die bij beiden in het Nederlands kan worden beluisterd. Bij beiden ook emotionele muziek en verhalen van slachtoffers.
Pol Pot was idolaat van Mao, hij wilde de rijstproductie verdrievoudigd zien, gooide het land op slot.
Hij kon aan de macht komen, omdat de Amerikanen tijdens de Vietnam oorlog, Cambodja enorm bombarderen (onder het mom om routes af te sluiten van wapentransporten naar het communistische Noord Vietnam). Hierdoor enorm veel burgerslachtoffers, velen vluchten naar de hoofdstad. Pol Pot verzette zich tegen de Amerikanen en zo ontstond revolutie. Pol Pot was zelf paranoia, voor de CIA. Iedereen moest boer worden en werken, vaak 16 uur op een dag. Als je een bril droeg was je intelligent en moest je dood, als je leraar was ook. Alle buitenlanders ook. Hij wilde een nieuw land creeeren en jaartelling als het ware op 0 zetten. Alleen boeren en iedereen moest luisteren naar hem, zo niet, ging je eraan. Vanuit zijn angst liet hij mensen arresteren, martelen en moesten die mensen op papier namen zetten van mensen/familie die banden hebben met de CIA. Heel veel mensen in Cambodja wisten niet eens wat de CIA is….. Maar als je zo gemarteld wordt, dan noem je wel namen en anders ging je dood. De rijstproductie en zijn hele systeem was 1 grote mislukking. Mensen uit de stad wisten niet hoe ze rijst moesten produceren. Veel mensen stierven door te weinig voedsel, 1 kopje rijstpap per dag en dan zo hard moeten werken. Vrouwen verloren hun baby omdat ze door voedselgebrek te weinig melk aanmaakten.
Pol Pot maakte zijn leger bestaande uit kinderen/jongemannen, die allemaal van het platteland maken, vrijwel geen scholing hadden gehad en niets van de wereld wisten. Hij hersenspoelde ze dusdanig, dat het moordmachines werden. Hij beloofde ze gouden toekomst. De Kmer Rouge.
Dit alles speelde tussen 1975-1979. Pol Pot vermoord 1/3 van de gehele bevolking. Ongeveer 2 a 3 miljoen mensen.
Als ik de Killing Fields uit loop, zie ik daar een man zitten die zijn boek verkoopt. Het is Sum Rithy, ik koop zijn boek, welke hij signeert. Ik maak een diepe buiging met mijn handen voor mijn gezicht. Hij doet hetzelfde. Erna pakt hij mijn beiden handen stevig vast en duwt zijn voorhoofd tegen het mijne. We blijven 20 seconden zo staan. Dan stap ik in mijn TukTuk en huil de gehele terugrit.
Ga bij zwembad liggen om bij te komen van alle heftigheid.
29 Februari 2024 - 07:02
Fred :
Mooi verslag en film Leo.
Triest en verschrikkelijk toch wat gestoorde criminele leiders het volk aandoen. [e-1f62d]
29 Februari 2024 - 07:45
Lydia :
Daar krijg je het zelfs in 35 graden ijskoud van! Vreselijk! [e-1f972]
Het monument kan ik mij helemaal niet herinneren. Is dat na 2006 geplaatst?
29 Februari 2024 - 07:47
Bianca :
Wat een indrukwekkende verdrietige plek he, rillingen..
29 Februari 2024 - 07:48
Bianca:
Wat een verdrietige indrukwekkende plek, ik kan me herinneren dat het ijzig stil was daar. Voelbaar
29 Februari 2024 - 09:04
Jeffrey :
Pff wat een verhaal weer, zeer indrukwekkend en verdrietig. Dank dat je dit met ons deelt.
29 Februari 2024 - 10:59
Els Van Noort:
Zó heftig en gruwelijk! Geen woorden voor..[e-1f622] goed dat je het deelt!
Even bijkomen v dit alles en je hebt alweer een film gemaakt, zie ik. Dat verkeer..knap hoe jij daar doorheen fietst!
Fijn je even gesproken te hebben, bijna in Viëtnam!!
Geniet [e-38] take care![e-1f6b4][e-1f3fc][e-2642]️[e-1f37b]
29 Februari 2024 - 11:12
Murat Ören:
Indrukwekkend verslag Leo! De mensheid is de grootste vijand van zichzelf. Jammer dat we niet zoveel van geschiedenis leren zodat de gebeurtenissen zich niet herhalen. Er is toch iets misgegaan met de evolutie van de mens.
29 Februari 2024 - 11:53
Henk En Gon Van Noort :
Stel idioten waren daar bezig , hoe kon je zoiets bedenken ?
Net als bij ons na 1945 , drama . Hoe kan een zinnig denkend
mens beslissen over iemands leven .
Liefs van Gon en Henk
29 Februari 2024 - 16:02
Leo Van Noort:
Fred: helemaal waar en zonder rede!
Lydia: Heb je goed gezien! Was er nog niet toen wij er waren. Tevens die 2e boom was toen nog niet ontdekt. Wij hadden ook geen rondleiding, is nu super goed dat je in eigen taal rondgeleid wordt!
Bianca: perfect omschreven. Is alsof je bij keel gegrepen wordt daar. Heel beklemmend. Wanneer ben jij er geweest?
Jeffrey: super dat je zo mee leeft! En mee beleeft, zegt mij heel veel!
Els: mijn zussie, hou van jou! Heerlijk dat ik ff met je kon spreken en emoties kon uiten.
Murat: lieve vent! Super en eens met wat je schrijft. Hoop dat je nog steeds naar Cambodja wil en kan het zo aanbevelen! Als je adviezen wil, laat me weten! Super lieve mensen!
Henk en Gon: hoop jullie snel weer te zien lieverds!
29 Februari 2024 - 18:58
Harry Schouten :
Wat heftig Leo poeh poeh [e-1f62a]
01 Maart 2024 - 06:00
Gracia:
[e-1f625] ben hier stil van. Waarom doen mensen elkaar dit aan? Heftig en dank voor het delen
01 Maart 2024 - 10:41
Leo Van Noort:
Harry: absoluut, mag nooit vergeten worden en ook nooit herhaalt.
Gracia: niet te bevatten.