Etappe: Cebu - Camotes island
Door: Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo
10 Januari 2025 | Filipijnen, Visayas
9 januari ‘24
Eerst even wat info over de Filipijnen. Zij bestaan uit ruim 7000 tropische eilanden en hebben 92 miljoen inwoners. Er zijn 3 (hoofd) eilandengroepen, van noord naar zuid: Luzon (hier ligt de hoofdstad Manilla), Visayas (waar ik nu ben) en Mindanao. De variatie in landschappen is enorm: groene rijstterrassen, jungle, vulkanen, bergen, rivieren en schitterende stranden. De onderwaterwereld maakt de Filipijnen tot een fantastische duik- en snorkelbestemming. Het land is nog relatief onontdekt door het grote toerisme en authentiek. Door de ligging v/d Filipijnen is het gebied gevoelig voor tropische stormen en tyfoons. De Filipijnse bevolking is een mix van verschillende culturen. Genetisch gezien kunnen zij zich scharen in het het rijtje van Indonesiers en Maleisiers. Daarnaast hebben verschillende overheersers en handelsovereenkomsten gezorgd voor Spaanse, Amerikaanse, Chinese en zelfs Latijns-Amerikaanse invloeden. Al deze aparte culturen hebben hun sporen achter gelaten in de huidige cultuur. Doordat het land ruim 3 eeuwen een Spaanse kolonie is geweest vind je niet alleen de traditionele Filipijnse gewoontes maar ook veel invloeden van uit Spanje. Dit merk je bijvoorbeeld aan de grote groep Christenen (80 procent van de bevolking is katholiek), maar ook aan het feit dat men met peso’s betaalt en veel Spaanse gerechten eet. De invloeden uit West-Europa zijn duidelijk zichtbaar en maken dit land tot een interessante mix tussen Aziatische en Westerse culturen en tradities. Familie en religie zijn erg belangrijk in het leven van de Filipino, hun leefstijl is “easy going”. De bevolking staat bekend als vriendelijk en zachtaardig van karakter. De Filipijnen is een veilig land om doorheen te reizen zelfs als vrouwelijke reiziger. Als uitzondering wordt het afgeraden om door het uiterste zuiden van Mindanao, waar zich Moslim separisten bevinden, te reizen.
Na ontbijt met jawel: een bananenpannenkoek (mijn favo ontbijt met reizen), spullen uitgezocht die ik niet nodig heb. In Ikea tassen gedaan en deze kunnen bewaard worden in mijn fietsdoos als ik in februari weer op deze fantastische plek terugkom. Oh de mensen zijn zo lief ! Dan fietsen!
Naar de haven van Danao voor de ferry naar Consuela op Camotes. De route gaat grotendeels langs een drukke weg met veel verkeer in de vorm van auto’s, scooters, jeepneys (lokale busjes stoppen soms om de 100 meter om weer mensen in en uit te laten. Echt gevaarlijk want deze snijden je gewoon. Vergt veel concentratie. De ferry vertrekt 6x per dag, heb de actuele tijden op advies van Awol gecheckt. Grappig feit: ticket moet je kopen in een winkelcentrum, dus buiten fiets stallen (dus bagage laat je achter). Alleen stuurtas met paspoort en portomonnee mee. MacBook blijft op fiets. Dan koop je na flink zoeken een kaartje. Daar vertel je dat je fiets ook mee moet, dan moet u ook een kaartje voor kopen en wel daar en daar. Dit ook gedaan. Met beiden kaartjes naar het hek rijden. En jawel ik mag door voor de wasmachine !
Wachten tot aan boord gaan, vraag aan mensen of ik drone mag laten opstijgen, geen enkel probleem. Dan aan boord, 2 uur varen en zitten op een houten bankje. Aankomst op eiland en de schemering gaat vallen. Pfoeh, wat een rust hier. Veel minder druk dan Cebu. Heb iets geboekt via Booking, dus dan is het lastig zoeken. Lydia heeft FlexiRoam op mijn mobiel gezet en hierdoor heb ik WIFI. Gelukkig werkt het en zodoende kan ik redelijk de weg vinden. Op het einde nog even door donkere jungle verkeerd gereden, maar aangekomen op fantastische plek bij erg lief jong stel ! Hebben enorm huis en verhuren 3 kamers. 2 megagroot en zeer luxe en 1 eenvoudig en die heb ik en is prima ! Het is het paradijs hier. Uitzicht over zee, hebben een prive strand, een zwembad, prachtige tuin, 2 leuke honden. In de avond eet ik bij Backpackers, een tent hier op 1 km afstand gerund door jonge gast uit Zeeland ! In de avond foto’s/video’s/drone beelden ordenen en op tijd naar bed. 40 km gefietst vandaag in 28 graden die aanvoelt als 5 graden hoger door luchtvochtigheid.
10 Januari 2025 - 10:04
Elco:
Dan zul je best moe zijn geweest. Inmiddels gewend aan de jetlag?
10 Januari 2025 - 11:14
Henk En Gon Van Noort :
Wij zijn jaloers , zou graag dat land willen bezoeken maar vroeger nooit aan gedacht , geniet er maar van , het was wel een lange trip .
11 Januari 2025 - 15:49
Wil:
Wat heerlijk daar he zo ontspannen niets op slot perfect toch geniet maar lekker dik verdiend liefs van ons
12 Januari 2025 - 09:33
Tjerk:
Veel reisplezier toegewenst, Leo, en dito ontmoetingen/ervaringen!
25 Januari 2025 - 15:02
Ronald:
Fantastisch om te lezen en te zien!